Romantikk, takk!
Romantisk kjærlighet er temaet for min artikkel i Aftenpostens Signert-spalte 14. februar 2008.

Romantikk, takk!

VALENTINSDAG I DAG. Historien viser at det har vært en lang kamp for å være fri til å elske den man velger, uten skam.FRIHETEN TIL å elske den man velger, ble fulgt av kvantespranget i romantisk kjærlighet: Å gifte seg med den man elsker. Dette tar mange for gitt, men for dem som organiserer ekteskap på annet vis, f.eks. arrangert, er det andre hensyn som "konkurrerer" med romantisk kjærlighet. I gamle dager ventet man på brev fra sin elskede. Kommunikasjon går mye raskere i dag, men vi kan fortsatt ikke være to steder samtidig. Å glede seg å bli gjenforent med sin elskede er derfor fortsatt like pinefullt og deilig.Hører jeg min kjære som galopperer mot meg på hesten sin, eller er det bare mitt hjerte som slår? Å være sammen med vår elskede åpner alle våre sanser; vi kysser ømt og lenge - som om det er vi som har funnet opp kyssing.Verdenslitteraturen viser at mennesker til alle tider har vært berørt, endatil besatt, av romantisk kjærlighet. Historiene som har fenget oss mest, er historiene om kjærlighet som er forbudt og farlig.

Lengsel og leting.

En nøkkelidé i romantisk kjærlighet er at elskende er to deler av en hel; vi lengter og leter derfor etter vår andre halvdel. Enkelte bruker hele livet på dette prosjektet: Et sted der ute er den ene som er vårt livs store kjærlighet med stor "K". Bare da kan vi begynne å leve!En annen sentral idé er at romantisk kjærlighet overvinner alt; alle hindre kan overvinnes bare kjærligheten er "sterk nok". Et mer akademisk blikk som trekker inn betydningen av samfunnsmessige, politiske og historiske rammebetingelser for romantisk kjærlighet blir, en slik sammenheng, regnet som "lite romantisk".

Sammen alene.

Romantikken fikk bedre kår med økende individualisering og velstand i samfunnet. Etter som velstanden økte, fikk vi også hus med rom til ulike bruk, inkludert soverommet. Da begynte også unge gifte par å ønske seg sitt eget lille reir, et stykke unna svigerforeldrene. De ønsket å være "sammen alene".I dag er individualiseringen kommet så langt at enkelte kjærestepar til og med velger å være "særboere". De bor hver for seg, men er sammen hos hverandre når det måtte passe. Romantikkens tidsalder kom med økende personlig frihet og valgfrihet. Det er paradoksalt at vår definisjon av romantisk kjærlighet krever at det nettopp er vår egen frie vilje og valgfrihet som blir borte når vi kommer i de romantiske følelsenes kraftige favntak. Men hva kan vi gjøre når Kjærligheten, som er større enn oss, griper tak i oss, plutselig og helt uventet? Gi etter! Ofte tenker vi at romantikk er noe som er forbeholdt de unge; det er ingen tilfeldighet at Shakespeare lot Romeo og Julievære tenåringer, ikke middelaldrende. Men det er feil å tro at vi slutter å forelske oss når vi blir gamle. Personlig tror jeg snarere det er slik at vi blir gamle når vi slutter å forelske oss. Vi tviholder på ideen om romantisk kjærlighet, også når skilsmissetallene øker. Tanken at en ansatt på et familiekontor skal kunne hjelpe oss, er ikke romantisk.Ja, ideen om romantisk kjærlighet er så sterk at den hindrer oss fra å oppsøke hjelp dersom brusende lidenskap går over på vanens autopilot.